De opmars van de warmtepomp heeft te maken met het vraagstuk van de energietransitie, ingegeven door klimaatverandering en de noodzaak tot emissiereducties. Dat betekent dat we dus aardgas als energiebron voor verwarming van woningen en kantoren moeten gaan vervangen. Steeds meer gemeenten ontwikkelen woonwijken zonder gasaansluitingen. De stad Rotterdam kondigde al aan dat in 2050 geen enkele woning meer door gas wordt verwarmd.
Nieuwbouwhuizen krijgen straks niet meer noodzakelijkerwijs een gasaansluiting. Demissionair minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) heeft een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd die per 1 januari 2018 een einde maakt aan de wettelijke plicht om nieuwe woningen met het aardgasnet te verbinden. De vertrouwde cv-ketel schreeuwt dus om een opvolger. De warmtepomp?
Diverse sprekers gaan op 14 september in Ede in op de laatste ontwikkelingen rond warmtepompen en de mogelijkheden van de warmtepomp nu en in de toekomst. Een van de sprekers is Jaap de Knegt van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), een kennispunt op het gebied van warmtepompen.
Directeur Jenny van den Bovenkamp van Aeres Tech in Ede zal ingaan op wat de energietransitie betekent voor de arbeidsmarkt: in de installatietechniek ontstaat een groeiende kennisbehoefte op het gebied van koeltechniek. De arbeidsmarkt is nu al uiterst krap; bedrijven kampen met groot tekort aan goed opgeleide technici. In de koudetechniek stromen door de vergrijzing jaarlijks zo’n 500 mensen uit, terwijl het aantal nieuwe instromers nog niet groter is dan 250. Wat is er nodig om dit probleem op te lossen? Opleidingscentrum GOº wil proberen met workshops en discussies nieuw licht te laten schijnen op dit vraagstuk.
Praktische zaken komen ook aan bod: Tijdens een workshop wordt ingegaan op de opleidingen die gewenst en noodzakelijk zijn om warmtepompen te installeren en te onderhouden. Waar moeten monteurs volgens alle wettelijke verplichtingen aan voldoen? Roelof Robbertsen van Aeres Tech kent het opleidingslandschap als zijn broekzak en hij weet ook alles van de weerbarstigheid van de dagelijkse beroepspraktijk.
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat ongeveer 70 procent van de warmtepompen niet goed staat ingeregeld. Dat is mogelijk een van de oorzaken van de scepsis waarmee (nog) over warmtepompen wordt gesproken. Daarom zal er ook een heel praktische workshop worden gehouden: ‘Hoe stel ik een warmtepomp goed af’.
De ‘Dag van de Warmtepomp’ wordt gehouden bij Aeres Tech in Ede, de vaste uitvoeringspartner voor opleidingen van GOº, op donderdag 14 september van 15 tot 19 uur. Wil je verzekerd zijn van een plek? Meld je dan snel aan: www.opleidingscentrum-go.nl/dagvandewarmtepomp