Zonnepanelen Aeres Tech

Duurzaamheid is geen loze term

Date

Aanpakken en de daad bij het woord voegen. Learning by doing: Klanten van Aeres Tech zijn gehecht aan de spreekwoordelijk daadkracht van hun opleider in mobiele- en koudetechniek. Toch zullen ze er van op kijken dat buiten hun gezichtsveld op de daken van de gebouwen in Ede in totaal 630 zonnepanelen liggen. Daarmee wekken de gebouwen van Aeres Tech evenveel elektriciteit op als ze verbruiken.

Gebouwen ‘klimaatneutraal’

Zonnepanelen Aeres Tech
Foto:De 630 zonnepanelen op het dak helpen om van Aeres Tech een energieneutraal bedrijf te maken.

“We kunnen wel zeggen dat we met onze trainingen en workshops een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, maar wij vonden dat het daar niet bij kon blijven”, zegt Wout Vlasveld coördinator facilitaire zaken bij Aeres Tech. Vandaar dat hij twee jaar geleden aan het rekenen sloeg. “De grootste slag hadden we trouwens enkele jaren geleden al gemaakt met de nagenoeg complete sloop van de energievretende oude gebouwen uit de jaren zestig”.

Daarvoor in de plaats verrees al enkele jaren geleden een nieuw kantoorgebouw, opgetrokken tegen het trainingsgebouw Tech 1, gebouwd met 40 centimeter dikke polystyreenblokken, een kunststof die extreem goed isoleert. Het trainingsgebouw Tech 2 langs de Zandlaan werd gestript, geïsoleerd en opnieuw ingericht. Beide gebouwen werden voor hun verwarming vervolgens aangesloten op een warmtenet in Ede, waarvan het water wordt verwarmd door een CO2-neutrale bio-energiecentrale.

De rekensommen wezen echter uit dat het Tech 2-gebouw onvoldoende draagkracht heeft voor grote aantallen zonnepanelen. Maar op het hoofdgebouw pasten er 630. Daarmee wekt Aeres Tech nu voldoende elektriciteit op voor al het stroomverbruik. Behalve verlichting en computergebruik gaat het dan ook over de eigen klimaatbeheersing en de vele koelmachines die in de gebouwen aanwezig zijn voor trainingsdoeleinden. Voor de eigen klimaatbeheersing gebruikt Aeres Tech een systeem met het natuurlijke koudemiddel propaan. Vlasveld: “Onderschat ook niet de elektriciteit die we nodig hebben voor trainingen in de mobiele techniek. Tijdens de hydrauliek-trainingen slaan de pompen geregeld aan. Die slurpen echt wel wat meer stroom dan een stofzuigertje”.

Verder werd alle verlichting in beide trainingsgebouwen en op de parkeerplaatsen vervangen door led-verlichting. Een grote investering, waarmee Aeres Tech het energiegebruik reduceert. En behalve dat is het licht aangenamer. “Je ziet gewoon meer, dat is mooi meegenomen.”

Aeres Tech heeft ook de hemelwaterafvoer van de gebouwen en parkeerplaatsen drastisch aangepast om het rioolstelsel structureel te ontzien. Piekafvoeren tijdens hevige buien kunnen het rioolstelsel overbelasten, met gevolg dat die soms overlopen en milieuvervuiling veroorzaken. Regenwater is bovendien juist hard nodig om de verdroging in de bodem tegen te gaan. Daarom watert het Tech I-gebouw nu af op een speciaal daarvoor aangelegde ‘wadi’, een speciaal aangelegde vijver waarin regenwater wordt gebufferd, dat daar in de bodem kan zakken.

Voor de hemelwaterafvoer van het gebouw Tech 2 zijn ‘koffers’ van steenwol in de grond gegraven. Daarin wordt regenwater opgevangen, zodat het ook geleidelijk in de bodem kan wegzakken. Hetzelfde is gebeurd op de parkeerplaatsen, maar dan met ‘grindkoffers’, die het water bufferen en laten wegsijpelen in de diepere bodem. Vlasveld: “Op deze manier dragen wij bij aan duurzaamheid. We beseffen dat de ontwikkelingen op dit gebied heel snel gaan, dus houden we die nauwgezet in de gaten.”

Steenwol koffers Aeres Tech
Foto: De ingegraven steenwol 'koffers' die de riolering ontlasten door het regenwater op te vangen.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: