F-gassen certificaat

Trainingen voor F-gassen certificering

Wil je aan de slag in de koude- en klimaattechniek of jouw werkzaamheden uitbreiden met het werken aan koel-, airco- of warmtepompsystemen? Dan is een F-gassen certificaat verplicht. Zonder deze certificering mag je niet zelfstandig werken met F-gassen. Van installeren tot onderhouden en repareren: veilig en volgens de wet werken is essentieel. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het behalen van jouw F-gassen certificaat. Je leest welke opleiding, cursus of training bij jou past en hoe je zorgt voor de juiste persoonlijke certificering en het verplichte bedrijfscertificaat. Zo voldoe je aan de actuele regelgeving en ben je volledig voorbereid om veilig en vakkundig aan de slag te gaan.

Welke F-Gassen cursus past bij jou?

F-Gassen Categorie 1

Koudetechniek
In deze F-Gassen training leer je alles wat je nodig hebt om F-Gassen Categorie 1 certificaat te behalen. Wil jij dus zelfstandig aan koel-, klimaat- of warmtepompsystemen werken, ongeacht de hoeveelheid koudemiddel? Dan is de deze cursus geschikt voor jou. Met dit certificaat mag je zowel aan grote als kleine installaties werken.

F-Gassen Categorie 1 Versneld

Twee personen werken met F-gassen
Deze versnelde F-Gassen training betreft een variant op de reguliere F-gassen training waarbij je in slechts 5 weken je F-gassen categorie 1 certificaat kunt behalen. Wil je dus snel je F-gassen categorie 1 behalen dan is dit de ideale training. 

F-Gassen Categorie 2

Ontwerpen van ACK koudemidden
In samenwerking met Wasco bieden we een
speciale F-gassen training aan voor het categorie 2 certificaat. Deze is geschikt voor monteurs die werken aan airco- en warmtepompsystemen met een beperkte hoeveelheid F-gassen. Werk je aan kleine installaties? Dan is deze cursus precies wat je nodig hebt om veilig en gecertificeerd aan de slag te gaan.

F-gassen certificaat halen

Het F-gassen certificaat behaal je door het succesvol afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Deze examens worden georganiseerd door erkende examenbureaus, zoals STEK en zijn opgebouwd volgens de BRL 200 richtlijn.

Het is belangrijk je kennis, ook na het examen, op peil te houden, want de techniek en regelgeving ontwikkelen (bijvoorbeeld nieuwe koudemiddelen of aanscherping van normen).
Om het examen met succes te doorlopen is een goede voorbereiding belangrijk. Daarom volg je een F-gassen training of cursus bij Opleidingscentrum GO. Tijdens zo’n F-gassen cursus leer je alle theoretische achtergronden en oefen je praktisch met echte koelinstallaties, onder begeleiding van ervaren instructeurs. Hiermee vergroot je je slagingskans aanzienlijk. Na het behalen van je certificaat word je geregistreerd, zodat werkgevers en klanten kunnen verifiëren dat jij gecertificeerd bent.

Heb je vragen over het halen van een F-gassen certificaat of heb je deskundige hulp nodig bij het kiezen van de juiste F-gassen cursus? Neem dan gerust contact met ons op. 

Welk F-gassen certificaat heb ik nodig?

Zowel personen als bedrijven moeten gecertificeerd zijn om werkzaamheden aan F-gashoudende installaties uit te voeren. Dit betekent dat individuele monteurs een persoonscertificaat F-gassen (Categorie 1 of 2) nodig hebben en dat het bedrijf waar zij voor werken een bedrijfscertificaat (volgens BRL 100 norm) moet hebben. Zonder de juiste certificaten mogen er wettelijk geen handelingen worden verricht waarbij F-gassen uit installaties kunnen vrijkomen. Werken zonder certificaat kan leiden tot boetes en het stilleggen van werkzaamheden door toezichthouders.

Zoals je ziet bepaalt de certificeringscategorie welke werkzaamheden je mag verrichten en aan welke installaties. In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste verschillen samengevat:


Wat is het verschil tussen F-gassen categorie 1 en 2?

F-gassen Certificaat Categorie 1

Je mag:

  • Handelingen verrichten aan koelinstallaties, airconditioningsystemen en warmtepompen zonder beperking op de hoeveelheid koudemiddel (F-gassen).
  • Lekdichtheidscontroles uitvoeren, installeren, onderhouden, repareren, en terugwinnen van F-gassen op alle installaties, groot en klein.

Deze categorie is geschikt voor monteurs die vaak werken aan middelgrote tot grote installaties of installaties met meer dan 3 kg F-gassen (of 5 ton CO₂-equivalent bij hermetisch gesloten systemen).

F Gassen Certificaat Categorie 2

Je mag: 

  • Handelingen verrichten aan installaties met een inhoud van minder dan 3 kg F-gassen (of minder dan 5 ton CO₂-equivalent bij hermetisch gesloten systemen).
  • Lekdichtheidscontroles uitvoeren, installeren, onderhouden, repareren en terugwinnen, maar alleen aan deze kleinere installaties.

Deze categorie is vooral bedoeld voor monteurs die enkel met kleinere installaties werken, zoals split-airco's of kleinere warmtepompen.

F-gassen regelgeving 2025

Vanaf 1 september 2025 verandert de Europese F-gassenverordening ingrijpend. Monteurs die werken met F-gassen en/of brandbare koudemiddelen, zoals propaan of isobutaan, hebben dan een aanvullend certificaat nodig (bijv. A1 of A2). Zonder deze aanvulling mag je vanaf maart 2029 niet meer aan dergelijke installaties werken. Voor monteurs die uitsluitend met F-gassen werken en al beschikken over een F-gassen certificaat (categorie I of II), verandert er voorlopig niets: dat blijft geldig tot uiterlijk 12 maart 2029. De nieuwe regels sluiten beter aan op de opkomst van natuurlijke koudemiddelen en vergroten de focus op veiligheid, milieu en vakbekwaamheid.

Waarom F-gassen certificering?

F-gassen is de verzamelnaam voor gefluoreerde gassen die worden toegepast als koudemiddel in onder andere koelkasten, airco’s en warmtepompen. Deze stoffen hebben een hoog broeikaseffect. Om uitstoot te minimaliseren heeft de EU regelgeving ingesteld (de F-gassenverordening) die bepaalt dat alleen vakbekwame, gecertificeerde technici deze koudemiddelen mogen hanteren.

BRL 100

Twee mannen aan het kijken van het koudesysteem

De BRL 100 is een certificatieschema dat bedrijven helpt te voldoen aan de eisen voor het veilig en verantwoord werken met koudemiddelen, zoals F-gassen. Dit schema bevat richtlijnen voor het installeren, onderhouden, repareren en buiten gebruik stellen van koelinstallaties, airconditioningsystemen en warmtepompen. Bedrijven die volgens de BRL 100 werken, tonen aan dat ze de vereiste kennis en vaardigheden bezitten om aan de strenge milieu- en veiligheidsvoorschriften te voldoen. Het certificaat geeft klanten en toezichthouders de zekerheid dat er volgens de geldende wet- en regelgeving wordt gewerkt, en helpt bedrijven te voldoen aan de eisen van de F-gassenverordening.

Om aan de eisen van de BRL100 te voldoen, kunt u terecht bij Opleidingscentrum GOº. Onze adviseurs helpen u graag met advies en kunnen het hele aanvraagtraject begeleiden. Zo bent u goed voorbereid en kunt u de schouwing door een extern bedrijf met een gerust hart aanvragen.

Wat zijn F-gassen?

F-gassen zijn synthetische koelmiddelen die veel worden toegepast in koelinstallaties, airconditioning en warmtepompen vanwege hun efficiëntie en stabiliteit. Bekende voorbeelden zijn HFK's en PFK's. Hoewel ze uitstekende koelcapaciteiten hebben, vormen ze een serieus milieuprobleem doordat ze sterk bijdragen aan de opwarming van de aarde als ze in de atmosfeer terechtkomen. Daarom gelden er strenge regels voor het gebruik, de opslag en het onderhoud van systemen die F-gassen bevatten, om lekkages en milieuschade te voorkomen.

Wat zijn de risico's van F-gassen?

F-gassen brengen verschillende risico's met zich mee voor zowel het milieu als de gebruiker. Door hun hoge GWP kunnen zelfs kleine hoeveelheden F-gassen in de atmosfeer grote schade aanrichten en de klimaatverandering versnellen. Voor jou als technicus zijn er ook directe gevolgen: onzorgvuldig omgaan met F-gassen kan leiden tot forse boetes en juridische sancties door het niet naleven van de regelgeving. Daarnaast kunnen sommige F-gassen bij lekkage gevaarlijk zijn in afgesloten ruimtes, wat risico’s oplevert voor de gezondheid en veiligheid.

Wie werken er met F-gassen?

F-gassen worden voornamelijk gebruikt door technici in de koeltechniek, airconditioning en warmtepompen. Dit omvat koelmonteurs, servicetechnici, installateurs en onderhoudsmedewerkers die werken aan installaties waarin F-gassen als koelmiddel worden toegepast. Ook gespecialiseerde bedrijven in de industriële koeling, supermarktkoelingen of datacenters hebben vaak te maken met F-gassen. Al deze professionals moeten beschikken over de juiste certificeringen en kennis van de wet- en regelgeving.

Waarom kiezen voor Opleidingscentrum GO°?

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: