Natuurlijke Koudemiddelen

Trainingen & Cursussen in Natuurlijke Koudemiddelen

De koeltechniek is volop in beweging. Steeds meer installaties maken gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, ammoniak en brandbare koudemiddelen. Deze middelen zijn milieuvriendelijker, maar vragen om een andere manier van werken dan je gewend bent bij synthetische koudemiddelen. Het is belangrijk dat je weet wat deze verandering betekent voor jouw werk. Bij Opleidingscentrum GO° vind je verschillende trainingen, hercertificeringen en opfrisdagen voor het werk in natuurlijke koudemiddelen.

Welke cursussen zijn er?

Afhankelijk van het koudemiddel waarmee je werkt, kies je een training die past bij jouw situatie. Elke training behandelt zowel techniek, veiligheid als wetgeving – en sluit aan bij de praktijk waar jij dagelijks mee te maken hebt. Daarnaast bieden we hercertificeringen en opfrisdagen om vakbekwaam te blijven en optimaal voorbereid het examen in te gaan.

 

Bij Opleidingscentrum GO bieden we opleidingen, hercertificeringen en opfrisdagen voor:

Ammoniak

Twee mannen bekijken en wijst naar warmtepomp
Werk jij met ammoniak in koudesystemen? Bij Opleidingscentrum GO° leer je veilig en deskundig werken met NH₃. Of je nu je vakbekwaamheid wilt behalen of je kennis wilt opfrissen, wij helpen je verder. Bekijk het aanbod en meld je aan!

Brandbare Koudemiddelen

Man werkt aan koeling
Veilig werken met brandbare koudemiddelen zoals propaan? Leer hoe je verantwoord omgaat met deze natuurlijke koudemiddelen. Of je nu je vakbekwaamheid wilt behalen of je kennis wilt opfrissen, wij helpen je verder. 

CO2

Man spuit en  toont groep over co2
CO2 als koudemiddel: krachtig, maar niet zonder risico's. Leer je hoe je veilig en verantwoord werkt met CO2-koelsystemen. Of je nu je vakbekwaamheid wilt behalen of je kennis wilt opfrissen, wij helpen je verder. 

Wat leer je in een training Natuurlijke Koudemiddelen?

Onze specifieke trainingen bieden je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om veilig, verantwoord en volgens de actuele wet- en regelgeving te werken. Je leert onder andere hoe het koudemiddel zich gedraagt, hoe je een installatie goed opstart of afsluit, hoe je lekkages herkent en wat je moet doen in geval van een storing of problemen.

Er is altijd een focus op de praktijk. Je werkt aan echte installaties, bespreekt situaties uit het werkveld en oefent met handelingen die je ook buiten het klaslokaal tegenkomt. De training bereidt je bovendien voor op een officieel erkend examen, zodat je kunt aantonen dat je vakbekwaam bent.

Wat zijn Natuurlijke Koudemiddelen?

Natuurlijke koudemiddelen zijn stoffen die van nature voorkomen, zoals CO₂ (R744), ammoniak (NH₃) en brandbare koudemiddelen als propaan (R290). Ze hebben een lagere impact op het klimaat en vormen daardoor een goed alternatief voor HFK’s en andere synthetische koudemiddelen.

Je komt deze koudemiddelen inmiddels tegen in allerlei toepassingen: van supermarkten en koelhuizen tot warmtepompen en industriële installaties. De overstap naar deze middelen is volop gaande – en dat betekent dat je er in je werk vroeg of laat mee te maken krijgt.

Waarom deze overgang?

De belangrijkste reden voor de toename in het gebruik van natuurlijke koudemiddelen is strengere milieuwetgeving. Synthetische koudemiddelen worden vanwege hun hoge bijdrage aan klimaatverandering stapsgewijs verboden. Installateurs, fabrikanten en opdrachtgevers kiezen daarom voor duurzamere alternatieven.

Tegelijkertijd worden de eisen aan veiligheid en vakbekwaamheid scherper. Want hoewel natuurlijke koudemiddelen milieuvriendelijk zijn, brengen ze ook andere risico’s met zich mee. Denk aan de hoge druk bij CO₂-systemen, de giftigheid van ammoniak of de brandbaarheid van propaan. Werken met deze stoffen vereist kennis, ervaring en de juiste certificering.


Populaire trainingen in Natuurlijke Koudemiddelen:

Wat betekent dit voor jouw werk?

Als vakman in de koeltechniek wordt er steeds meer van je gevraagd. Je moet weten hoe je veilig werkt met koudemiddelen die je misschien niet eerder hebt gebruikt. En je moet aantonen dat je daarvoor bevoegd bent.In de praktijk betekent dat je up-to-date moet blijven met regelgeving, veilig kunnen werken volgens de nieuwste richtlijnen en het volgen van een opleiding om een persoonscertificaat of vakbekwaamheidsbewijs te behalen.

Zonder die kennis en papieren loop je het risico dat je bepaalde installaties niet meer mag onderhouden, repareren of in bedrijf stellen.

Regelgeving en certificering voor werken met Natuurlijke Koudemiddelen

De Europese F-gassenverordening wordt de komende jaren verder aangescherpt. Waar deze eerst vooral gericht was op synthetische koudemiddelen (de zogenoemde F-gassen zoals HFK’s), gaan de regels nu ook steeds vaker gelden voor natuurlijke koudemiddelen. Voor veel installaties met CO2, ammoniak of brandbare koudemiddelen moet je als professional aantoonbaar vakbekwaam zijn. In Nederland wordt dit vormgegeven via persoonscertificaten en veiligheidscertificaten die aansluiten bij de praktijk.

Zonder certificering mag je straks veel installaties niet meer zelfstandig openen, onderhouden of vullen. Opleidingen helpen je niet alleen om aan deze verplichtingen te voldoen, maar ook om veilig en professioneel te kunnen blijven werken.

Goed voorbereid aan de slag

Natuurlijke koudemiddelen zijn niet meer weg te denken uit de koeltechniek van vandaag. Wie vakbekwaam wil blijven, zal zijn kennis moeten bijhouden en voldoen aan de nieuwste eisen. Een gerichte opleiding helpt je om je werk goed en veilig te blijven doen, nu én in de toekomst. Zo voorkom je risico’s, voldoe je aan de wet en vergroot je je waarde als professional.

Waarom kiezen voor Opleidingscentrum GO°?

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: